Registrering av nye materialtyper i MM3

Frustrasjon kommet på e-post til folkestyret:

«Materialtypene har utvikla seg. Vi har ingen type definert for spel (min kommentar: PS3, xboks og Nintendo DS) , og må her bruke CD-Rom. Det er ikkje ok at på purringar kjem det opp at det som er purra er ein CD-Rom, når det er eit spel.

Og kva meines eigentleg med “grafisk materiale”, og kva slags teikn er det? Eg saknar ei generell nemning for bilete, som kan omfatte alle typer bilete – enten det er foto eller andre bilete.

Eg saknar ein fullstendig oversikt over dokumenttyper i 019-marc-feltet, her er jo kome til fleire doumenttyper – mp3-bøker, blue-ray og spill»

 Og svaret er positivt:

Både vi i Folkestyret og BIBITS føler på mangelen i materialtyper i 000, 008, 019 og 245 $h (den siste frarådes for øvrig brukt, det ønskes utvidet bruk av kodefeltene i stedet).

Utfordringen er at materialtypene blir bestemt av Den norske katalogkomité, og marcformatet og den påfølgende programmeringen av Mikromarc følger deres  bestemmelser. Katalogkomitéen har vært svært restriktive med å innføre nye formater, og det fører til at materialbetegnelsene i databasene i beste fall er ufullstendige, i verste fall misvisende. Det tar også svært lang tid fra et nytt format dukker opp til katalogkomitéen eventuelt velger å innføre det.

Materialbetegnelsene var et tema på en workshop styrene hadde med BIBITS i vår. Marcfelt 019$b ble for ved årsskiftet innlemmet i det offisielle NORMARC-formatet. I forbindelse med at BIBITS nå lager støtte for håndtering av ebok-poster i Mikromarc 3, blir 019$b tatt i bruk.

Som et resultat av dette kommer det i versjon 3.6 støtte for å kode, framsøke og vise (med nye ikoner) en rekke nye materialtyper mer presist i Mikromarc 3. Eksempler på slike materialtyper er e-bøker, lydbøker på ulike medier, språkkurs på ulike medier, digikort, digibøker, ulike typer dataspill og BluRay. Vi regner med at dette vil bety bedre tjenester både for bibliotekarer og brukere.

Vennlig hilsen Marianne Selvik Leder av Folkestyret for Mikromarc

2 tanker på “Registrering av nye materialtyper i MM3

  1. Tilbaketråkk: Mikromarc 3 v.6.00 – Tidsskrift | Mikromarc brukergrupper bibliotek

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..