Norge: Mikromarc og Bokbasen

gratissØystein Reiersen, Produktsjef hos Bibits, skrev på e-postlisten for Mikromarc-bibliotek fredag 13. januar 2017:

«Bibits har vært i møte med Nasjonalbiblioteket, Bokbasen og de andre systemleverandørene nå på nyåret. Først i etterkant av dette møtet har det blitt klart hvordan distribusjonen av de nasjonale dataene til Mikromarc-bibliotekene vil foregå.

Vårt primære ønske har hele tiden vært at den nasjonale dataleverandøren leverer data med en SRU-protokoll som støtter den norske Norzig-standarden, og dette har også vært en del av anbudsgrunnlaget for dataleveransen. Slike kilder støtter Mikromarc i eksternsøk i Katalog. Men det har ikke vært mulig for Nasjonalbiblioteket og Bokbasen å sette opp en SRU-kilde som følger Norzig-standarden på den korte tiden siden avtalen ble inngått sent i høst.

Vi har derfor nå blitt enige om at de nasjonale dataene vil bli gjort tilgjengelig i den Bokbasen-kilden som allerede importeres til Mikromarc, og som dere skal ha som en standard eksternsøk-kilde. Dataene i denne kilden har i mange år vært frikjøpt for bruk i Mikromarc-bibliotek, men nå vil den altså bli oppdatert med data i henhold til Nasjonalbibliotekets spesifikasjon. Dere finner kilden under Katalog – Søk i eksterne databaser – DNB. Dere må altså krysse av for «DNB» og «Søk i eksterne databaser» for å søke i de nasjonale dataene. DNB-kilden i Mikromarc blir oppdatert med nye data fra Bokbasen hver dag.

Vår kilde inneholder alle data Bokbasen har registrert helt tilbake fra 1980-tallet, mens de nasjonale dataene bare dekker norsk materiale for perioden fra 1. januar 2017. Det nye blir da at data produsert etter 1. januar 2017 vil bli utvidet i henhold til spesifikasjonene fra Nasjonalbiblioteket, blant annet med ID-numre som tilhører det nasjonale autoritetsregisteret for navn. Disse bør ikke fjernes.

Vi har i denne uka fått tilgang til en testløsning der vi kan teste import til Mikromarc på det nye formatet. Vi har ennå ikke rukket å teste løsningen, og vil gi mer informasjon når vi er klare til å sette den i produksjon. Det vil ikke bli nødvendig med en Mikromarc-oppdatering, da det bare vil være innholdet i DNB-kilden som ender seg. Hvis vi ikke støter på problemer, blir det svært kort tid til vi er klare med dette (1-2 uker?). Men det skjer altså ikke allerede fra mandag av.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..