Norge: NCIP-kvitteringer fra Oria til Mikromarc 3

Oppdatert 10. februar 2017 – Klikk på Les videre under for å få all informasjon! 🙂

BIBSYS Brukerstøtte skrev på «biblioteknorge» 6. ncipfebruar 2017:

«Starte fjernlånsbestilling i Oria for Bibliofil- og Mikromarc-bibliotek: På førstkommende onsdag legger vi til ny funksjonalitet i Oria som gjør det mulig å starte en fjernlånsbestilling i Oria for bibliotek som bruker Bibliofil eller Mikromarc som biblioteksystem.

Med den nye funksjonaliteten vil bestillingen sendes til BIBSYS-biblioteket, samtidig som det opprettes en kvittering i eget biblioteksystem.

Funksjonaliteten legges ut som en beta-versjon og vil i første omgang støtte bestilling av fjernlån av monografier. Bestilling av fjernlån av tidsskrifthefter vil komme senere.

Her finner du mer informasjon om den nye funksjonaliteten og veiledninger for hvordan du starter en fjernlånsbestilling i Oria

Øystein Reiersen, Produktsjef Bibibits, fulgte opp på mikromarc-listen:

«Funksjonaliteten er testet mot Mikromarc, og gjenpart av bestillingene skal bli importert til Mikromarcs fjernlånsmodul på lik linje med fjernlånsbestillinger utført i Mikromarcs websøk, Bibliofils websøk og Bibliofils Samsøk.

Dette skal fungere i gjeldende versjon av Mikromarc (6.55/6.56), men det kommer en forbedring i versjon 6.60 som gjør det lettere for BIBSYS-bibliotekene å håndtere bestillingene. Foreløpig dato for utrulling av 6.60 er satt til 4. mars.»

Innnleg fra Olaf M. Solstrand, Ski bibliotek:

Et spørsmål til dette.  Ser i Orias instrukser at fornyelser av fjernlån fra nå av må gjøres i fjernlånsmodulen og at dette ikke vil være mulig å gjøre i nettløsningen.

olaf1Det i seg selv er for så vidt ikke et problem, men vi har den siste tiden lagt merke til at fornying av NCIP-lån direkte i Mikromarc av og til rett og slett ikke virker. Det kan virke som om et kriterium for at dette skal fungere er at vi ikke endrer eksemplarstrekkoden fra NCIP i fjernlånsvinduet.

olaf2Og av og til er vi helt nødt til å endre denne eksemplarstrekkoden for at det skal være praktisk mulig å låne ut materialet:

  • dersom boka er bestilt fra et bibliotek som ikke bruker RFID, da er vi nødt til å legge ved en av våre brikker for at boka skal la seg låne ut på automatene, og disse har selvsagt en annen verdi enn strekkoden som står på boka (og her er vel Nasjonalbiblioteket en sterk kandidat til å bli et problem)
  • dersom boka er bestilt fra et bibliotek som har RFID-programvare som leser brikkene på en litt annen måte enn vår programvare – vi har f.eks. lang erfaring med at dersom Oppegård, eller Bærum, eller omtrent et hvilket som helst Bibliofil-bibliotek, programmerer en RFID-brikke med verdien 021712345678, og jeg skanner den samme brikken, blir den lest som 10021712345678 (akkurat dette problemet har jeg fortsatt ikke vært borti med Oria-bibliotek, da)
  • i noen tilfeller får vi også en laaaaaang tekststreng i eksemplarstrekkodefeltet i NCIP: Om verdien Skedsmo bibliotek har lagret på en brikke er «02310735141001», klarer vi vel ikke å lese den når Ncip insisterer på at denne verdien er «02310735141001;NO:02023100:1002310735141001»? (Særlig ikke når  våre RFID-lesere insisterer på at brikken egentlig heter 1002310735141001)

Det er kjempeflott å lese at Oria endelig kommer inn i Ncip, men dersom det i praksis kommer til å medføre at vi ikke klarer å fornye fjernlån derfra, har vi et problem …

Øystein Reiersen, Produktsjef Bibits, svarer:

«Dette var gode eksempler fra den virkelige verden, men disse spørsmålene er ikke lett å svare på uten testing hos oss og finlesing av den norske NCIP-profilen.

Det kan også se ut som om det er behov for å gjøre noen avklaringer oss systemleverandører i mellom når det gjelder format på strekkoder/RFID-koder og mulighetene for å endre kodene lokalt.

Jeg ser på dette, og prøver å komme tilbake til lista med et svar i løpet av uka.»

Øystein Reiersen fredag 10. februar 2017:

«Jeg lovet mer tilbakemelding på dette i løpet av uka, og har kommet litt lenger:

1)    NCIP forlanger i utgangspunktet at strekkode/RFID-kode skal være nøkkel i forespørselen om fornyelse. Derfor vil fornyelser feile hvis man endrer strekkode/RFID-kode. Dette kan løses enten ved at systemleverandørene endrer den norske NCIP-profilen, eller ved at Mikromarc tar vare på den opprinnelige strekkoden og/eller RFID-koden.

2)    Jeg er i dialog med Bibliotek-Systemer om måten de sender både strekkode, landekode, bibliotekkode og RFID-nummer på i en lang streng, og hva de forventer som nøkkel ved fornyelse. Antagelig er det hensiktsmessig at både strekkode og RFID-kode leveres, slik bibliotek uten RFID kan bruke strekkoden og fjerne RFID-koden.

Dialogen med Bibliotek-Systemer er ikke avsluttet, så jeg vil komme tilbake til saken når vi har konkludert.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..