Norge: Integrasjon mellom Mikromarc og Felles autoritetsregister for personer og korporasjoner

Felles autoritetsregister for personer og korporasjoner inneholder autoriteter knyttet til Nasjonalbibliografien, men også autoriteter fra Bokbasen, BIBSYS-bibliotekene og Biblioteksentralen. Både Bokbasen og Biblioteksentralen bruker nå Felles autoritetsregister i sin katalogisering.

MARC21-poster fra Bokbasen og Biblioteksentralen inneholder en ID fra Felles autoritetsregister, og det er viktig å ta vare på denne IDen når den dukker opp i importerte poster:

 

 

 

 

 

Fra Mikromarc versjon 6.90 er det planlagt at det ved katalogisering i Mikromarc skal være mulig å søke opp og laste ned nasjonale autoriteter direkte fra Mikromarcs katalogiseringsbilde (F4 MARC). Ved oppslag på navneautoriteter vil det søkes parallelt i lokalt og nasjonalt autoritetsregister:

Den nasjonale varianten bør hentes dersom lokal og nasjonal variant er forskjellige. Nasjonal og lokal variant bør deretter slås sammen.

Bruk av Felles autoritetsregistre vil øke kvaliteten og konsistensen til bibliotekenes data. Dette er særlig viktig for at Biblioteksøk skal bli et godt verktøy for både sluttbrukere og bibliotekarer.

På sikt kan det også lages programmer som automatisk vedlikeholder/oppdaterer autoritetene i de lokale katalogene ved hjelp av automatiske oppslag på autoritetsID i de nasjonale autoritetsregistrene.

IDer til felles autoritetsregistre vil utgjøre viktige lenker i framtidens bibliografiske data, og sektorens nye katalogiseringsregler, RDA, legger i stor grad til rette for registrering og bruk av disse IDene. Ved en framtidig overgang til et Linked data-orientert lagringsformat, som BIBFRAME, vil slike lenker være helt sentrale for å oppnå ønsket funksjonalitet.

Øystein Haugan, 22. mars 2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..